pondělí 8. prosince 2014

Jak se hodnotí potraviny

Chtěl bych se podělit o mé zkušenosti a postřehy z mnoha testů potravin pro MF Dnes, které jsem dělal.
Na testech se vždy setkávají hodnotitelé z praxe tj.kuchaři, z odborných škol, z odborných časopisů, gastro odborníci  či novináři zabývající se gastrotématikou. Mohu říci o testech, že jsou vždy „slepé“. To znamená, že nikdo z hodnotících nedostane o hodnocené potravině žádnou upřesňující informaci. Hodnotí se vždy více jak 10 druhů stejné potraviny od různých výrobců či prodejců.
Každý komisař má svůj hodnoticí formulář, kde si zapisuje své subjektivní hodnocení  jako jsou chuť, vůně, barva, vzhled. Je striktně zakázáno během testu mezi sebou komunikovat a sdělovat si své názory a postřehy. K dispozici máme čistou vodu, která neovlivňuje naše chuťové buňky.
Dám konkrétní příklad z posledního testu brambor. Komisaři vidí na stole všechny vzorky brambor v syrovém stavu pod číselným označením na stole. V druhé části testu nám jsou pod čísly přinášeny vařené celé brambory ve slupce a komisaři je ochutnají a hodnotí je patřičnými body na škále od jedné do pěti bodů. Mají možnost si také dělat své subjektivní poznámky k hodnocení.Totéž se děje ještě jednou jen brambory jsou uvařeny bez slupky.

Vyplněné hodnotící formuláře jsou pak předány zástupci MF Dnes.
Další, nedílná součást testu je laboratorní rozbor potraviny na obsah cizorodých látek, mikroorganizmů apod.  Tato analýza se koná v certifikované laboratoři příslušné podle druhu testované potraviny.
Pak se vezmou obě části testu, ten „chuťový“ a laboratorní a dají se dohromady kompletní výsledky.

http://ekonomika.idnes.cz/brambory-se-prodavaji-nahnile-zelene-a-naklicene-ukazal-test-prz-/test.aspx?c=A141124_201251_test_fih

Ještě se vrátím například k testu knedlíků.
Kdysi to byla naše chlouba a nyní je mi z toho smutno.Čtvrtina z testovaných knedlíků byla z prášku, v mnoha vzorcích nebyla vůbec vejce, obarveny byly kurkuminem. Žádné nebo minimální množství housky.
Bramborové byly z velké většiny z prášku a ne z brambor.
http://ekonomika.idnes.cz/test-knedliku-v-mf-dnes-07n-/test.aspx?c=A131017_154603_test_spi

Testů jsou většinou přítomni i členové redakce pořadu "Černé ovce" z programu ČT 1 a pracovníci internetové televize iDnes.
Jelikož jsme národ podezíravý :o)) sám za sebe musím říci, že jsem se za celou dobu, co hodnotím různé druhy potravin nikdy nesetkal s jakoukoliv formou pokusu o ovlivňování mého hodnocení.

Hezký adventní čas

Jiří Faltys, hodinový šéfkuchař

Žádné komentáře:

Okomentovat