úterý 30. září 2014

Paříž, Paříž, Paříž

Udělali jsme si s partnerkou výlet do Paříže a tak by neměl také chybět můj pohled na potraviny a gastronomii ve Francouzském hlavním městě z pohledu obyčejného turisty.
Francouzská gastronomie je ohromě rozmanitá, tak mě trochu překvapilo, že skoro ve všech restauracích je obdobná nabídka (paštika, kachní prsa,…). V mnoha restauracích se dostal burger do standardní nabídky a hranolky jsou běžnou přílohou. Viděli jsme používat i hotové překupované výrobky, hlavně dezerty. Používaná byla i mikrovlnná trouba, která podle mého názoru jídlo znehodnotí.  Podobné je to však i u nás v Čechách. 

I když možná budu dost kritizovat, rozhodně stojí za to Paříž a jakoukoliv jinou část Francie navštívit. Je to pro nás zatím nedostižitelný gastronomický vzor. Když jdete uličkami tak ta směsice chutí a vůní Vás jistojistě omámí.
O bagetách není třeba mluvit. Kvalita oproti Čechám nesrovnatelná. Jen klasické boulangerie oproti minulým letům, podle mé partnerky, hodně ubývají.
Taktéž o kavárničkách s jejich nabídkou doopravdy dobré kávy ve spojení s croissantem či jiným kouskem sladkého není třeba se rozepisovat.
Kousek od hotelu jsme měli v takové staré budově každý den potravinový trh s čerstvými potravinami od zeleniny po maso a sýry. Prostě krása pohledět a nakoupit.  Je zajímavé pozorovat řezníka, jak porcuje celé jehně. Jen škoda, že hygiena je u nás tak rigidní, umí většinou jen zakazovat a toto by u nás asi neprošlo.
Máte možnost si vybrat z nespočetného množství brasserií, pizzerií a fastfoodů. I zde najdete Mc Donald a jemu konkurenční Quick.
Také nabídka snad všech kuchyní světa je ohromující. Dost často se vždy jedna specifická kuchyně např. indická, japonská,…soustředí do jedné ulice. V ní pak najdete velké množství restaurací s různým interiérem.
My jsme první večer navštívili indickou restauraci blízko Gare du Nord http://www.saravanabhavan.com/restaurants.php?cn=France&cy=Paris&rid=54# . Byla to doopravdy autentická indická kuchyně s indickými kuchaři a obsluhou. Jídlo bylo výborné a restaurace byla i okolo 23 hodiny plná.
Při procházkách Paříží jsme nezapomněli navštívit i Galerii Lafayette, hlavně kvůli mé partnerce :o)) a naproti ní vedle Opery Garniére je několikapatrová budova kde najdete jen gastronomii http://haussmann.galerieslafayette.com/en/our-restaurants/
V několika patrech najdete snad vše, co se dá jíst rozdělené do sekcí zelenina, maso, ryby, sýry ze všech oblastí Francie i světa. To vše jako prodejny a k tomu je vždy i malé bistro kde vám nabídnou jídla z těch surovin, které prodávají. Jídla jsou čerstvá a výborná.  Samozřejmě, že měli všude plno. I my jsme neodolali a koupili jsme si v asijské části několik na páře vařených plněných spring roll a wan tan taštiček. Byly uvařené v „parních hrncích“ z bambusu a byly úžasné. V dalším patře je všechno vybavení do kuchyně včetně nožů. Moc se mi tento koncept líbil.
Narazili jsme na množství kavárniček, kde nabízeli galetty nebo crepés, jak ve slaném tak sladkém provedení. Tak jsme také neodolali a dali si slanou verzi se sýrem. Bohužel nebyla moc vydařená, protože těsto bylo silné, jako když se dělají u nás palačinky. Správně by mělo být tenké tak „že by přes ně měly být vidět Hradčany“ jak říkávala moje babička.
Podívali jsme se i do čtvrti La Defense což je takové industriální centrum, sídlí zde největší francouzské firmy. Tady jsme objevili restauraci specializující se na „Itálii“ to znamená pasta, pizza, saláty. Byla dost velká, vše se připravovalo před vašima očima. Koncept určitě zajímavý ale těstoviny byly nevalné úrovně http://fr.vapiano.com/en/home/
Večer, již hodně ušlapaní jsme se posadili do jedné z nesčetných brasserií a dali si lehkou večeři samozřejmě s vínem.  Jídlo bylo velmi dobré, jen sýr mě připadal trochu „průmyslový“.
Čerstvé suroviny ve Francii jsou rozhodně mnohem kvalitnější než u nás.

Bon appetit

Jirka

Žádné komentáře:

Okomentovat